Amstelveen: winkelstad pur sang!

Slaapstad van Amsterdam. Thuishaven van KLM. Woonplaats van welgestelden. Winkelstad pur sang. Welkom in Amstelveen, dat met een Bijenkorf en rond de zeventig individuele topwinkels, één van de prettigste winkelsteden van het land is. Lourens sprak met burgemeester Jan van Zanen (VVD) over de aantrekkelijkheid van zijn stad.

Van Zanen werd in 2005 na zeven jaar wethouderschap in Utrecht burgervader van Amstelveen. Hij kan zich zijn eerste kennismaking met het stadscentrum nog goed herinneren. ‘Eerst bezocht ik het Stadshart, dat vond ik al ontzettend leuk, maar dan ga je de hoek om en zie je de meest fantastische winkelstraat, die doet denken aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en het Oudkerkhof in Utrecht.’ De burgemeester is de afgelopen jaren een frequente bezoeker van de Rembrandtweg geworden. ‘Gisteren kocht ik er nog een bloemetje, maar ik koop er ook mijn pakken. Als we bekenden of familie op bezoek hebben, dan zijn die vaak heel verrast over het aanbod en de sfeer. Het heeft iets eigens, nog los van het hoge niveau van de winkels.’ De burgemeester houdt naar eigen zeggen voor een man bovengemiddeld van winkelen. ‘Natuurlijk ben ik beperkt in mijn tijd,’ zegt Van Zanen. ‘Als ik een pak leuk vind, zeg ik daarom al snel: ‘doet u er maar twee!’. Hij komt zelf uit een familie van middenstanders en houdt van winkeliers die hun klanten kennen. Daarom komt hij graag op de Rembrandtweg. ‘Het grote voordeel van de Rembrandtweg is dat je er altijd heel goed wordt geholpen door het winkelpersoneel. Ze begrijpen snel wat je wilt en kunnen vaak direct iets aanraden dat goed bij je past.’

Beter assortiment
De Amstelveense winkelleegstand is tegen de landelijke trend in gedaald. ‘Dat geeft aan dat het hier ondanks de economische crisis heel aardig gaat,’ zegt Van Zanen met enige trots. Amstelveen heeft concurrentie van onder meer Amsterdam en Haarlem, maar dat is volgens de burgemeester heel gezond. Bovendien is het tweerichtingsverkeer. ‘Veel mensen uit Amsterdam en de Haarlemmermeer winkelen hier graag omdat je in Amstelveen gemakkelijk kunt parkeren, en omdat het hier gezellig is. We hebben geen historische binnenstad als Haarlem, maar Amstelveen heeft een beter assortiment. De concurrentie dwingt onze winkeliers, en ons als gemeente, om steeds weer nieuwe dingen te bedenken. Dat lukt heel goed.’ De gemeenteraad boog zich afgelopen zomer over de visie Stadshart Amstelveen 2025, met plannen om het stadscentrum op korte en lange termijn aantrekkelijker te maken. Het overdekte winkelcentrum Stadshart wordt in de voornemens beter verbonden met de Rembrandtweg. ‘Het centrum wordt versterkt, en daarmee de winkelfunctie. Om de looproutes te verbeteren, gaan we onder meer kijken of we een duidelijk herkenbaar punt, zoals een toegangspoort, kunnen creëren.’ Dit najaar stemt de Amstelveense gemeenteraad ook nog over de zondagsopening. Een goed idee, vindt Van Zanen. ‘We leven in Amstelveen niet op een eiland. In de concurrentie met andere steden is het goed om winkeliers de mogelijkheid van zondagopening te bieden.’ Of de gemeenteraad dat ook vindt, moet nog blijken. Eén ding is zeker: de Rembrandtweg biedt op-en-top winkelplezier – op welke dag van de week dan ook.

Q&A’s BN´ers

Naam: Ans Markus
Beroep: kunstschilderes

Hoe lang winkelt u al op de Rembrandtweg?
Al heel lang. Zeker al zolang ik in Amsterdam woon, en dat is al 25 jaar.

Bent u een shopaholic?
Dat denk ik niet. Daar heb ik net iets te weinig tijd voor. Het liefst zit ik achter mijn schildersezel.

Wat is het laatste dat u op de Rembrandtweg heeft gekocht?
Een mooi stukje lingerie.

Waar geeft u gemakkelijk geld aan uit?
Aan schoenen en tassen; de typische vrouwenwensen dus. Ik heb ook veel zin in de nieuwe wintermode. Ik geloof dat er weer veel zwart komt, waar ik van houd, en kleding die is afgezet met randjes leer en dergelijke.

Wat zijn uw favoriete winkels op de Rembrandtweg?
Due Pelle, Jean Paul Robert (Hirsch) en Paul Warmer. Maar ik kom in Amstelveen ook graag in de Bijenkorf en op de markt, gezellig door de marktverkopers. Merken zeggen mij niet zo veel. Ik koop ook wel eens een jasje op de markt, waar ik net zo blij mee ben als een duurdere aankoop. Mijn smaak loopt van vintage tot couture.

Waarom winkelt u graag op de Rembrandtweg?
Het is een gezellige straat, en natuurlijk zitten in het centrum van Amstelveen veel winkels heerlijk dicht bij elkaar, zeker als je het winkelcentrum ook meetelt. De winkels op de Rembrandtweg weten zich te onderscheiden. De modezaken daar kopen heel divers in. Zoveel smaken, echt voor ieder wat wils.

Naam: Christine Kroonenberg
Beroep: onderneemster in vastgoed

Hoe lang winkelt u al op de Rembrandtweg?
Ik kom er al heel lang, nog van voor de tijd dat Jean Paul Robert Hirsch werd.

Bent u een shopaholic?
Nee, helemaal niet. Winkelen is voor mij geen uitje. Zomaar een beetje winkelen kost me gewoon te veel tijd. Ik ga een aantal maal per jaar heel gericht winkelen voor wat ik nodig heb. Op de Rembrandtweg heb ik een paar adressen waar ik altijd slaag voor kleding en schoenen.

Wat zijn uw favoriete winkels op de Rembrandtweg?
Martinez, Paul Warmer en Hirsch. Die jongen van Hirsch heeft een waanzinnig goede smaak, die koopt heel goed in. Ik neem zo één keer in de twee maanden even een kijkje en als ik echt iets nodig heb, slaag ik daar eigenlijk altijd.

Waarom winkelt u graag op de Rembrandtweg?
Ik vind het prettig dat je er gemakkelijk kunt parkeren, zo voor de winkel. Op het Plein kom ik ook wel, maar de Rembrandtweg heeft mijn voorkeur. Het wordt daar eigenlijk steeds aangenamer, er zitten steeds meer goede winkels.

Q&A’s winkeliers:

‘Een goede bonbon voor een goede prijs’

Naam: Yvonne Stam
Winkel: Martinez Chocolatier
Verkoopt: onweerstaanbare, huisgemaakte bonbons en chocoladewerk

Sinds wanneer zit uw winkel aan de Rembrandtweg en hoe bevalt dat?
Sinds 2009. Daarvoor zaten we in het winkelcentrum; mijn vader vestigde zich daar in 1960, hij was de eerste daar. De Rembrandtweg bevalt ons uitstekend. In het begin was het even wennen, omdat we uit het drukste straatje van Nederland kwamen. Onze vaste klanten hebben we echter weten te behouden. Het grote verschil met het winkelcentrum is dat je hier minder spontane aanloop hebt. Dat kost een deel van de omzet, maar de huur is hier redelijker. Door onze verhuizing naar de Rembrandtweg zijn we nog steeds in staat om een goede bonbon voor een goede prijs te verkopen.

Hoe is de omgeving in de jaren dat u er zit veranderd?
In het winkelcentrum waren de jaren ‘90 het allermooist. Het was toen een van de best lopende winkelcentra van het land, met goede parkeergelegenheid op straat. De jarenlange verbouwing heeft veel klanten weggejaagd. Niet iedereen vind het prettig dat de auto altijd in de parkeergarage moet. Voor een kleine, snelle boodschap is het fijn als mensen hun auto even op straat kwijt kunnen, en dat kan hier op de Rembrandtweg.

Wie zijn uw klanten?
Dat zijn echte chocolade-liefhebbers! Mensen komen van heinde en verre naar ons toe. Ook voor cadeautjes; ideaal voor mensen die eigenlijk alles al hebben.

Wat is een echte aanrader uit uw assortiment voor het najaar?
Onze Irish Coffee bonbons. Daar krijg je een warm gevoel van!

‘Wat we zelf mooi vinden’

Naam: Riny Altorf
Winkel: René Bijoux
Verkoopt: trendy accessoires

Sinds wanneer zit uw winkel aan de Rembrandtweg en hoe bevalt dat?
Acht maanden. Daarvoor zaten we 41 jaar lang in het winkelcentrum. De Rembrandtweg is een goede locatie, maar de aanloop zou nog iets beter kunnen.

Wie zijn uw klanten?
Modebewuste mensen die zich uiterlijk tot in de puntjes verzorgen en altijd de laatste accessoires willen hebben.

Waarvoor bezoeken klanten speciaal uw winkel?
Op dit moment voor grote oorbellen zoals Prinses Maxima die draagt, met goud op metaal en edelstenen. Ook kettingen met kleine strikjes, hartjes of pistooltjes eraan zijn op dit moment erg in.

Wat is een echte aanrader uit uw assortiment voor het najaar?
Dat weten we pas als we het ingekocht hebben! We rijden eens in de zes weken naar speciale adressen in Frankrijk, en kopen in op ons gevoel. Wat we zelf mooi vinden, nemen we mee.

‘In een duster naar een feestje!’

Naam: Ankie Hollander
Winkel: Due Pelle
Verkoopt: smaakvolle lingerie en badkleding

Sinds wanneer zit uw winkel aan de Rembrandtweg en hoe bevalt dat?
Ik ben hier in 1990 naar toe gekomen vanuit de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en het bevalt mij nog steeds erg goed hier. Het publiek is hier wat meer ontspannen. Daarbij is de Rembrandtweg natuurlijk een geweldige straat. Je kunt hier makkelijk parkeren en goed lopen. De stoep is lekker breed en als het regent loop je droog onder de luifels.

Hoe is de straat in de jaren dat u er zit veranderd?
Goede en mindere periodes wisselen elkaar natuurlijk altijd af. De laatste jaren zijn er weer veel mooie, nieuwe winkels in het hogere segment bijgekomen. Het is nu dus een goede tijd voor de Rembrandtweg, met veel keuze, waardoor het hier heel fijn winkelen is.

Wie zijn uw klanten en waarom bezoeken ze speciaal uw winkel?
Dat zijn echte modemensen voor wie onderkleding niet alleen iets functioneels is. Ze doen niet jarenlang met twee beha’s. Mijn klanten houden van mooie, stijlvolle lingerie die heerlijk zit, en onderdeel is van hun garderobe. Lingerie is mode. De Italiaanse merken zijn steeds in beweging, er zijn altijd weer nieuwe stoffen, nieuwe modellen.

Hoe adviseer je een klant over zoiets intiems als lingerie?
Vaak hebben ze al een kleur in hun hoofd, en ga je daarin mee, maar als ik bijvoorbeeld denk dat een blauwige teint beter bij iemands huid past, dan laat ik dat zien. Ik toon graag kleuren en modellen, waar de klant zelf nog niet aan heeft gedacht.

Wat is een echte aanrader uit uw assortiment voor het najaar?
De seizoenswisseling speelt een beperkte rol; zo verkoop ik het hele jaar door badgoed - de mooiste reisjes worden vaak juist in de winter gemaakt. Zelf ben ik helemaal gek van body’s. In de zomer is dat fijn omdat ze vocht opnemen en je koel houden, bij kouder weer voelt het natuurlijk ook heel comfortabel. Een mooie duster doet niet onder voor een mooi jurkje; ik ben er wel eens in naar een feest geweest!