Kracht en beschaving

De V12-motor bewees zijn diensten in vele legendarische sportauto’s, maar nergens is hij beter op zijn plaats, dan in een grote luxe sedan. Dat ervaren we in de BMW 750i van Jeroen van der Linden, die hij kocht omdat hij zijn autokosten wilde temperen.

Tekst: Philip Hofman Foto’s: Pieter E. Kamp

In de wereld van de verbrandingsmotor is de V12 nog steeds het toonbeeld van gecultiveerde kracht. Hij is van nature trillingsarm, en dus bij uitstek geschikt om luxe limousines aan te drijven. Het is geen toeval dat Rolls-Royce haar rijdende paleizen uitsluitend voorziet van V12-motoren. En de topmodellen van de BMW 7-serie en Mercedes S-klasse? Ook die hebben een V12 onder de motorkap. Nog wel, want je weet natuurlijk nooit wanneer die ten prooi zullen vallen aan de trend van downsizing die autofabrikanten in zijn greep heeft. 

Bedreigde autosoort
Ruim twintig jaar geleden maakte de toepassing van V12 motoren in grote luxe-auto’s juist een kleine opleving door. BMW verraste Mercedes, toen het in 1987 met een V12-versie kwam van haar 7-serie, de 750i. De Stuttgarters wilden daar niet voor onderdoen. Vier jaar later was er ook een S-klasse met 12 cilinders in V-opstelling: de 600 SE. Maar in 1996 verdween een andere grote sedan met V12-motor, de Jaguar XJ, geruisloos van het toneel. En dat terwijl het Britse merk toch een aardige reputatie had met twaalfcilindermotoren. Sindsdien rust het voortbestaan van het genre op de schouders van BMW en Mercedes. En die van Rolls Royce en Aston Martin, als geld helemaal geen rol speelt. De grote Benz en BMW waren toen en nu bij uitstek auto’s waarin ministers, topbestuurders en regeringshoofden zich rond laten chaufferen op kosten van de zaak, of de belastingbetaler. Je zou zeggen dat wie nu zijn dagelijkse ritjes maakt in zo’n slagschip met V12-motor, dat puur uit liefde voor de auto doet, en zijn ogen sluit voor de torenhoge kosten die dat met zich meebrengt. Maar belastingadviseur en ondernemer Jeroen van der Linden koos zijn BMW 750i uit 1995 juist vanuit economisch motief. “Ik rij weinig; zo’n 10.000 kilometer per jaar. Een nieuwe auto van de zaak is mij te duur vanwege de bijtelling.” Een BMW 750i als kostenbewuste keuze, dat hoor je ook niet iedere dag.

Afgeschreven
De clou zit ‘m hier dus in de bijtelling, die bij nieuwe auto’s wordt berekend over de cataloguswaarde, maar bij auto’s van 15 jaar en ouder over de dagwaarde, tegen een percentage van 35 procent. Fiscaal is dat aantrekkelijk, vooral wanneer de auto oorspronkelijk duur was, en nu grotendeels is afgeschreven. Toen Jeroen een opvolger zocht voor zijn Audi A8 Quattro 4.2, wilde hij daarom een auto uit het topsegment vinden, in die fiscaal aantrekkelijke leeftijdscategorie. Verder moest de auto een gedistingeerde kleur hebben, ongepimpt zijn, en maximaal 100.000 kilometer op de teller hebben. In eerste instantie wilde hij het nog wel een keer proberen met een grote Audi, ook al liet de betrouwbaarheid van de A8 die hij wilde vervangen te wensen over. Een halfjaar zoeken naar een net exemplaar dat aan zijn eisen voldeed, leverde echter niets op. Op advies van de door Jeroen ingeschakelde automakelaar, werd nu ook de BMW 7-serie in aanmerking genomen. In Zuid Duitsland vond de makelaar een donkerblauwe BMW 750i uit 1995, met drie voorgaande eigenaren en 119.000 kilometer op de teller. En met een heuse V12 onder de kap. “Ik was daar niet speciaal naar op zoek”, zegt Jeroen. “Dat was een leuke bijkomstigheid.” Familie en vrienden dachten daar anders over. “Dat moet je niet doen, het kost je een vermogen als er iets stuk gaat aan zo’n auto”, drukten ze hem op het hart. “Ik maakte me daar geen zorgen over”, blikt Jeroen terug. “Ik durfde het wel aan. Omdat het een BMW is, en vanwege de deskundigheid van de makelaar. Ik had al eerder met hem gewerkt. Daarbij was het risico sowieso beperkt, omdat zo’n BMW natuurlijk een stuk minder kost dan een nieuwe auto.” Jeroen kocht zijn 750i voor ruim € 6.000. Tel daar de makelaarskosten bij op, nieuwe banden rondom, het vervangen van de remschijven en -blokken aan de vooras, en de investering bedraagt ongeveer € 8.500.

Vliegen goedkoper
Gedurende het jaar dat hij nu met de BMW rijdt, werd nog een stuurkogel vervangen voor € 600 en kreeg de auto voor € 250 een grote beurt, waarbij aangetekend moet worden dat de bougies niet zijn vernieuwd. Die waren nog goed. De BMW was bij aankoop in prima conditie. Het onderhoud valt tot nu toe dus mee. De brandstofkosten hakken er wel in. Meelezende Toyota Priusrijders kunnen hun dampende mok koffie nu beter even op het bijzettafeltje plaatsen. “Ik schat het verbruik op 1 op 4 á 1 op 5”, vertelt Jeroen. Au! “Als ik 30.000 kilometer per jaar zou rijden, zou ik dat lastiger vinden, maar ik rij niet veel, en ga ook niet met de auto op vakantie. Vliegen is goedkoper.” Jeroens 750i is een stuk dorstiger dan het officiële verbruikcijfer van 1 op 8,4, maar hij gebruikt gebruikt hem dan ook voornamelijk als “dagelijks stadsautootje”. Vanuit het centrum van Amsterdam rijdt hij naar zijn werk in Amsterdam Buitenveldert, een ritje van een kilometer of negen. “Als het goed weer is, pak ik ook vaak de fiets”, aldus Jeroen. Verder gebruikt hij de auto voor familie-uitjes in het weekend, boodschappen doen, en - hij durft het bijna niet te zeggen - om de kinderen naar school te brengen. Dat is praktisch om de hoek, het is eigenlijk te lopen, maar het komt wel eens zo uit. En het is tenslotte niet altijd mooi weer.

Recycling
Natuurlijk gaat zo’n grote, dorstige auto helemaal tegen de huidige tijdgeest van klein en zuinig in. Maar Jeroen zegt zich niet te schamen voor zijn auto, en heeft nog nooit een negatieve reactie gekregen op zijn bijna vijf meter lange, twee ton wegende BMW. “Dat ik in deze auto rijd, in plaats van een nieuwe, scheelt toch de productie van een nieuwe auto. Ik zie het als een vorm van recycling.” Als hij commentaar krijgt op zijn 750i, en dat komt toch wel met enige regelmaat voor, dan is het tot dusver altijd goedkeurend. “Wildvreemden spreken me op straat wel eens aan, en complimenteren me dan bijvoorbeeld over de originele velgen, of ze roepen me in het voorbijgaan een blijk van waardering toe.” Als hij klanten bezoekt met de BMW, is de auto vaak als vanzelf een gespreksonderwerp. “Dat breekt het ijs. Ik ben belastingadviseur, dus als ik vertel dat ik de auto uit fiscaal oogpunt heb gekozen, dan vinden ze dat leuk.” Als er in gezelschap over auto’s gepraat wordt, vraagt Jeroen zich wel eens af of hij er duidelijk bij moet zeggen dat zijn BMW 7-serie 16 jaar oud is. “Anders denken ze gelijk dat ik in een auto van anderhalve ton rijd. Dat is ook weer niet de bedoeling.”

Galmen
Wat hem meteen opviel toen hij de eerste kilometers maakte met zijn BMW 750i, was het bijzondere motorgeluid. “Daar geniet ik echt van. Nog steeds. Het plezier begint al bij het verlaten van de garage. Als je naar boven rijdt, hoor je het zo mooi galmen tussen de muren.” In de zomer, als hij met de ramen naar beneden door de stad rijdt, vind hij het heerlijk om de gedempte V12-klank te horen weerkaatsen van de gevels. Jeroen roemt verder de wegligging van zijn BMW en het betrouwbare, solide gevoel dat de auto hem geeft. Maar uiteindelijk draait het in de 750i om comfort. Jeroen: “Voor een auto van 16 jaar oud is hij behoorlijk luxe. De verwarmde stoelen zijn elektrisch verstelbaar en hebben een geheugenfunctie, er zit stoelmassage in en de geluidsinstallatie klinkt trouwens ook prachtig. Je voelt je gewoon helemaal de koning in deze auto!” Geen woord teveel, blijkt tijdens een ritje met de BMW. De viertraps automaat schakelt opvallend soepel en schokvrij, zeker voor een auto van deze leeftijd. In het interieur heerst tijdens het rijden een serene, bijna meditatieve rust. Bij 100 km /h op de snelweg geeft de naald van de toerenteller slechts 1.600 toeren per minuut aan. De motor hoor je dan nauwelijks, en geruis van wind en wegdek worden mooi weggefilterd. Terwijl het polderlandschap en het drukke verkeer op de A10 rond Amsterdam voorbijtrekken, kom je heerlijk tot rust in de leren bestuurderszetel.

Spierballen
Maar de comfortabele BMW heeft dank zij de 5.4 liter V12 motor ook spierballen: 326 pk en bijna 490 Nm aan trekkracht. Deze 7-serie weegt rijklaar meer dan twee ton, maar die power voel je. Ook als je voorheen een Audi A8 4.2 reed. Jeroen: “Het viel me in de BMW direct op hoe vlot je weg bent bij het stoplicht. Hij trekt behoorlijk. Bij het inhalen knipper je met je ogen, en je bent er voorbij.” Tijdens het blokje om met Jeroens 750i doet zich al snel een gelegenheid voor om dat te ondervinden. Het gaspedaal gaat richting het hoogpolige tapijt om treuzelende voorliggers bij het ingaan van een tunnel te passeren. De automaat heeft een dikke tel nodig om twee verzetten terug te schakelen. Dan vult een diepe, krachtige V12 grom de zo-even nog muisstille cabine. De grote limo snelt vooruit als een renpaard in galop. Wat een genot! Laten we hopen dat de V12-motor de downsizingtrend overleeft, want deze krachtbron heeft zijn verdiensten, vooral in grote luxesedans. Kunstmatige toevoegingen zoals balansassen, heeft hij voor zijn raffinement bijvoorbeeld niet nodig. En draaiende delen die in andere motoren wat verzwaard moeten worden voor een mooiere motorloop, kunnen in een V12 relatief licht blijven. Het resultaat: een motor die zijn vermogen op een zijdezachte manier ontvouwt, maar vlot reageert op het gaspedaal. En dan is er nog de twaalfcilindersymfonie, die in deze BMW 750i kracht en beschaving uitdraagt. Lang leve de V12!

Signalement
Merk en type: BMW 750i (E38)
Bouwjaar: 1995
Nieuwprijs zonder opties: € 114.625        
Motor: V12    
Cilinderinhoud: 5.379 cc      
Transmissie: automaat, 4 versnellingen
Max. vermogen: 240 kW (326 pk) bij 5.000 tpm
Max. koppel: 490 Nm bij 3.900 tpm
Aandrijving: achter
Kofferruimte: 500 l
0-100 km/h*: 6,6 sec
Topsnelheid*: 250 km/h
Belasting per kwartaal: € 296 - 340
Verbruik gemiddeld*: 11,9 l/100km (1 op 8,4)
Tankinhoud: 95 l
* = fabrieksopgave