Amsterdamse amuse: valetparking

Tien jaar geleden kwam Filip Cwiklinski uit Polen om hier International Business Management te studeren. Tegenwoordig verlicht hij de parkeerproblemen van gasten en uitbaters van restaurants in Amsterdam. 

Wie het centrum van de hoofdstad wel eens met de auto bezoekt, weet dat parkeren daar geen sinecure is. Heb je na lang zoeken eindelijk een schaars parkeerplekje bemachtigd, dan ligt dat dikwijls verder van de eindbestemming, dan eigenlijk de bedoeling was. Geen ramp, zolang je geen haast hebt, en het mooi weer is. Maar herfstbuien hebben nog wel eens de neiging los te barsten, zodra de parkeerder zijn weg per voet vervolgt. Een nat pak is nooit bevorderlijk voor het humeur, maar helemaal niet voor wie op weg is naar een goed restaurant voor een exquis diner met vrienden of zakenrelaties. De oplossing voor dergelijke ongemakken: valetparking. 

Verrassend
Het Amsterdamse bedrijf ProParking neemt de gasten van hoofdstedelijke toprestaurants als Le Garage en Vis aan de Schelde de ongemakken van het parkeren uit handen. Gasten komen eenvoudigweg voorrijden, waarna de valet van ProParking de sleutels aanneemt, de klant een ticket overhandigt, en de auto parkeert. Dat bespaart niet alleen tijd en gestress, het is ook verrassend voordelig, vertelt ProParking directeur Filip Cwiklinski. ‘Parkeren kost op de meeste plekken in het centrum € 5 per uur. Valetparking kost bij Vis aan de Schelde bijvoorbeeld € 15,50. Veel gasten brengen ongeveer drie uur in het restaurant door. Het is dus nauwelijks duurder dan zelf parkeren.’ Het tarief voor de valetparking zet het restaurant keurig op de rekening, zodat de gast daar niet apart de portemonnee voor hoeft te trekken.

Ontspannen
Restaurants hebben veel baat bij het aanbieden van deze dienst. In een tijd dat het economisch wat minder gaat, moeten horecagelegenheden nu eenmaal meer moeite doen om gasten te trekken en het ze naar de zin te maken. ‘Valetparking is een mooie extra service, die daarop aansluit,’ zegt Cwiklinski. ‘Je kunt met valetparking weer gasten aantrekken, die de binnenstad zijn gaan vermijden vanwege het parkeerprobleem. En het is natuurlijk prettiger voor het restaurantpersoneel en de sfeer, wanneer een gast ontspannen arriveert, in plaats van geïrriteerd en uit zijn humeur, omdat het parkeren van de auto zo moeilijk was.’

Gastvrij
Cwiklinski heeft een schat aan ervaring met valetparking. In zijn studententijd werkte hij als valetparkingchauffeur voor het Amstel Hotel. ‘Ik vond het leuk werk. Je ontmoet interessante mensen, zit vaak achter het stuur van mooie auto’s en omdat het zich ’s avonds afspeelt, is het goed met studeren te combineren.’ Hij weet dus als geen ander, waaraan een goede chauffeur moet voldoen. ‘In de eerste plaats zijn onze chauffeurs gastvrij, en hebben ze uitstekende communicatieve vaardigheden. De chauffeur is immers de eerste en de laatste representant van het restaurant, die contact heeft met de gasten.’ Omdat gasten hun kostbare auto aan de valet of chauffeur toevertrouwen, moeten zij een zogenoemde ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ kunnen overleggen, en minimaal één jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs. Cwiklinski werkt zijn chauffeurs allemaal zelf in, om ze de fijne kneepjes van het vak te leren. Ze moeten allemaal een proefritje met hem maken. ‘Ik wil met mijn eigen ogen zien hoe goed ze kunnen inparkeren,’ aldus Cwiklinski.

Couverts
Sinds 2007 is Cwiklinksi als ondernemer actief met valetparking en chauffeursdiensten. Zijn bedrijf ProParking heeft veel prestigieuze klanten. Naast restaurants als Le Garage en Vis aan de Schelde zijn dat onder meer het Concertgebouw, de Hermitage, hotel The Dylan en evenementen als de Miljonairsfair, de modeshow van de exclusieve Amsterdamse modewinkel RAAK en bijeenkomsten van Ernst & Young in de Beurs van Berlage. Toch is valetparking beslist niet alleen een dienst voor dure, exclusieve restaurants, benadrukt Cwiklinski. ‘Voor alle zaken in de binnenstad met veel couverts, is valetparking een uitstekende manier om de gasten een betere uitgaanservaring te bezorgen, en de bezettingsgraad een duwtje in de rug te geven!’