Artikelvoorstel Nederlandse modebloggers

In dit artikel belicht ik de relatie van de modeblogsters met de mode-industrie (volgens critici zijn het narcistische, ruggengraatloze dienaren van kledingverkopers), en vertel ik hoe de levendige modeblogscene zich verhoudt tot de traditionele modejournalistiek. (Er komt de laatste tijd vaker en venijniger kritiek van modejournalisten op de steeds machtiger wordende fashionbloggers – zie alinea drie van de toelichting.) Ook kan ik een aantal Nederlandse modebloggers portretteren.

Inhoud

Hoofdartikel:
  • Hoe de mode-industrie bloggers gebruikt als marketinginstrument
  • Hoeveel invloed modebloggers hebben en hoe (on)afhankelijk ze zijn
  • Hoe de modeblogosfeer zich verhoudt tot de traditionele modejournalistiek

Kaders: Persoonlijke portretten van drie á vijf modebloggers

Aan het woord komen:
  • De blogsters
  • Modemerken en –winkels die hun koopwaar mede via bloggers promoten
  • PR-bureaus die modemerken vertegenwoordigen
  • Digitale uitgevers die bloggers verenigen en daar geld mee willen verdienen
  • Modejournalisten
  • Trendwatcher met verstand van mode (wie zet de modetrend)
  • Mogelijk een hoogleraar journalistiek en media

Beeld
Dit artikel leent zich sterk voor het gebruik van de aanstekelijke foto’s die de blogsters op hun blogs publiceerden. Daarnaast zouden de bloggers die geportretteerd worden eventueel in hun mogelijk iets minder stijlvolle woonomgeving gefotrografeerd kunnen worden (afhankelijk van hoe prominent de portretten in het verhaal zijn).

Toelichting / wat er fascinerend is aan modebloggers
Ik kwam op het idee om over modeblogsters te schrijven, toen ik onlangs iets wilde aanschaffen bij een Britse kledingwebwinkel. Op fotopagina’s waarop bezoekers kunnen stemmen op de looks van anderen, kreeg ik de indruk dat sommige mooie foto’s van stijlvol geklede jonge dames in Nederland waren genomen. Ik googelde, vond hun blogs en werd gegrepen door wat ik zag. Mooie meisjes en jonge vrouwen die onvermoeibaar hun creativiteit en smaak toonden door steeds weer andere, verrassende looks te laten zien. Een nooit eindigende verkleedpartij. De meeste blogsters hebben een uitmuntend gevoel voor stijl, dat staat in de meeste gevallen buiten kijf. Uit de blogs sprak een sterk verlangen naar een mooi, gestileerd leven. Een hang naar glamour zelfs. Ik vroeg mij af hoe ver die droom af staat van het echte leven van de meisjes, die soms nog op school zitten of net aan hun eerste baan beginnen. De blogsters, veelal meisjes en jonge vrouwen van tussen de 15 en 25, fascineerden mij dus. Wie zijn zij, waarom doen ze dit, wat hopen ze ermee te bereiken? Je kunt in sommige blogs een aanstekelijke, oprechte liefde voor mode en stijl zien. In (veel) andere ook narcisme, oppervlakkigheid en de projectie van een bordkartonnen, onhaalbaar ideaalbeeld, dat de volgsters van de blogs mogelijk frustreert. Niet iedereen heeft als belangrijkste dagelijkse zorg: wat trek ik aan vandaag?

Speelbal van de mode-industrie?
De modeblogs van deze tienermeisjes en jongvolwassen vrouwen trekken een schare vaste bezoekers, modeliefhebbers uit binnen- en buitenland, die er inspiratie opdoen. Modemerken en internetmodewinkels zien daarom in de blogsters een interessant marketinginstrument. Ze voorzien veel succesvolle blogsters gewillig van kleding in ruil voor publiciteit op de blogs. Vermoedelijk betalen de modebedrijven ook commissie aan de blogsters op verkopen die via hun blogs worden gerealiseerd. Sommige blogsters worden als model gevraagd door bladen en modemerken en worden voor heuse fashionshoots ingevlogen naar mooie locaties in het buitenland. Maar ook luxe hotels, automerken en andere aanbieders van luxeproducten fêteren de blogsters in ruil voor aandacht. Een aantal blogsters lijkt erin geslaagd om (deels) van hun hobby en droom te kunnen leven. Anderen blijken hun blogs vanuit New York of Londen te schrijven. Hoe doen ze dat? Andere bloggers verenigen zich en er zijn digitale uitgevers die succesvolle bloggers aan zich binden, vermoedelijk om (gezamenlijk) meer te verdienen aan adverteerders.

Modebloggers vs. serieuze modejournalisitek (voor zover die bestaat)
De invloed van modebloggers is de afgelopen jaren sterk gegroeid. De populairste, met honderdduizenden lezers, zitten naar verluid tegenwoordig bij Parijse modeshows van grote ontwerpers op de eerste rij. Andere trekken met extravagante outfits op de stoep van modeshows de aandacht van de modepers. Tot ergernis van serieuze modejournalisten, zoals Suzy Menkes van de New York Times / International Herald Tribune. Deze koningin onder de modejournalisten beklaagde zich over dat fenomeen in een lijvig artikel, waarin ze ook de gewilligheid waarmee bloggers zich voor het karretje van de mode-industrie laten spannen bekritiseert. Zelfs de door bloggers bevorderde toegankelijkheid van echte mode, vindt zij geen vooruitgang. Zo zegt ze: “There is no longer a time gap between when a small segment of fashion-conscious people pick up a trend and when it is all over the sidewalks. If fashion is for everyone, is it fashion?” De Vlaamse columnist Els de Pauw (De Morgen) schreef In glossy Elle onder haar nom de plume Amélie O. in scherpere bewoordingen over een Belgische modeblogster: “De blonde hinde poseert haast iedere dag met verschillende outfitjes aan, telkenmale op een andere plek in de wereld, zo lijkt het wel. Bovendien doet zij haar lezers kond van de cadeaus die zij altijd mag vinden in haar super-de-luxe-hotelkamer.” En: “Het gaat op de meeste modeblogs ook helemaal niet over trends, of over echt nieuws uit de modewereld, nee. Deze bloggeuze heeft het zoals zovelen van haar collega’s gewoon over zichzelf. Mode is een excuus, meer niet. Feitelijk schreeuwt het blonde wicht voortdurend: kijk, kijk, kijk naar mij!... Vindt zij het promoten van merken op een dergelijke manier niet heel erg stinken?" De bloggers lijken omgekeerd weinig venijn of afgunst te hebben naar modejournalisten. Integendeel, veel modebloggers vinden het de hoogste eer als hun blog of zij zelf aandacht krijgen van een heus, papieren modeblad, zo is mijn indruk uit Q & A’s met bloggers die ik las.

Enkele voorbeelden van Nederlandse modeblogsters

Renée Sturme

Annemiek Kessels

Stacey Currie
http://instagram.com/staceycher

Charlotte Groeneveld

Laura Gommans